Sari la conținut

Intel a anunțat familia de procesoare Coffee Lake


HOTEL "LA CAMORRA"

Postări Recomandate

Intel-Coffee-Lake-8th-Gen-Desktop-Proces
Intel a anunțat ieri cea de-a 8-a generație de procesoare desktop, nume de cod Coffee Lake. Pe lângă îmbunătățirile obișnuite la nivel de IPC, Coffee Lake aduce și 2 core-uri în plus pentru fiecare model din gamă, asigurând astfel un spor de performanță de până la 45% în comparație cu generația anterioară. Avem, așadar, 4 nuclee pe Core i3, 6 nuclee pe Core i5 și 6 nuclee cu Hyper Threading pe Core i7. L3 cache-ul a fost și el crescut: 12 MB pe Core i7, 9 MB pe Core i5 și 6 MB pe Core i3. Pentru început, vor fi disponibile 6 SKU-uri: i7-8700K, i7-8700, i5-8600K, i5-8400, i3-8350K și i3-8100K, la prețuri cuprinse între 117 – 359 USD. Ca de obicei, modelele K vor putea fi overclockate pe plăcile de bază din seria Z. 
n3njExGWkkndi5VTXobdfQ-650-80.jpg
Creșterea numărului de nuclee a fost posibilă mulțumită îmbunătățirii procesului de fabricație, denumit acum 14 nm++. Mai exact, a fost crescută eficiența energetică, spre a acomoda numărul adițional de nuclee, fără a ridica absolut deloc TDP-ul. 
8th-Gen-Intel-Core-S-series-Die-700x383.
Din păcate, upgrade-ul la Coffee Lake impune achiziția unei noi plăci de bază, cu chipset Z370. Chiar dacă operează pe același socket 1151, Intel menționează că procesoarele Coffee Lake au nevoie de circuite de alimentare speciale, regăsite doar pe plăcile de bază Z370. Pe de altă parte, Z370 aduce o sumedenie de bunătăți. Primim performanțe mai bune în overclocking, suport nativ pentru memorii DDR4 la 2666 Mhz, un controller USB 3.1 Gen2 integrat, 40 lane-uri PCIe 3.0, decodare **cenzurat**e HEVC 10-bit, 6 porturi SATA 3.0 și altele. Intel nu a renunțat la placa grafică integrată, însă nici nu a adus îmbunătățiri importante în acest sens. 
Intel-Coffee-Lake-8th-Gen-Desktop-Proces
Modelul de top, Core i7-8700K, are o frecvență de bază de 3.7 Ghz și una de boost de până la 4.7 Ghz. Desigur, frecvența de boost este condiționată de TDP, însă pe o placă de bază destinată overclocking-ului acest inconvenient poate fi ocolit cu foarte mare ușurință. Conform Intel, Core i7-8700K este cel mai rapid procesor de gaming de pe piață, fiind cam cu 25% mai performant decât Core i7-7700K, în jocuri precum Gears of War 4 sau Player Unknown’s Battleground. Totodată, producătorul a ținut să menționeze că, în streaming, aportul de performanță este și mai consistent. De exemplu, într-un scenariu de gaming, cu streaming și recording în mod concomitent, i7-8700K este cu până la 65% mai rapid decât un i7-4790K. Același lucru este valabil și în cazul aplicațiilor de editare video. 
Intel-Coffee-Lake-8th-Gen-Desktop-Proces
Cel mai interesant model, prin prisma raportului calitate/preț, este Core i5-8600K. Are un preț recomandat de 257 USD și oferă 6 nuclee tactate la 3.6 Ghz, cu boost de până la 4.3 Ghz. Nu are Hyper Threading, iar L3 cache-ul este cu 3 MB mai mic decât cel al vârfului de gamă, însă pentru un sistem de gaming își va face treaba numai bine, zic eu. Totodată, mă aștept să fie destul de potent și în ceea ce privește overclocking-ul.

Pentru sistemele entry-level, avem Core i3-8350K și Core i3-8100, despre care cred că vor reuși să depășească seria AMD Ryzen 3 din mai toate punctele de vedere. Sunt primele Core i3-uri ce vin în configurație Quad-Core și, chiar dacă nu dispun de tehnologia Intel Turbo Boost, frecvențele ridicate își vor face simțită prezența în gaming. Rămâne de văzut cum vor fi poziționate din punct de vedere al prețului retail în raport cu competitorii principali, Ryzen 3 1200 și Ryzen 3 1300X.

Noile procesoare Intel Coffee Lake vor ajunge pe rafturile magazinelor începând cu data de 5 octombrie. Nu ne-au fost comunicate prețurile recomandate în Europa, însă bănuiesc că vor fi cu aproximativ 20% mai mari decât cele din Statele Unite. Vă recomand să așteptați primele review-uri înainte de a plănui un upgrade. Chiar dacă lucrurile sună foarte bine pe hârtie, consider că o eventuală achiziție trebuie făcută pe baza unor rezultate și teste comparative exacte. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Inserat ca text bogat.   Lipiți ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost restaurat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui. Also by continuing using this website you agree with the Terms of Use and Privacy Policy.