Sari la conținut

AMD EPYC – procesoare pentru servere


sZn

Postări Recomandate

EPYC-700x525.jpg

AMD a lansat de curand o noua serie de procesoare destinate segmentului server. Stim ca am intarziat cu stirea asta. Seria de procesoare EPYC 7000 este deja folosita de cei mai mari producatori de servere din lume si pare sa fie o solutie mult mai buna decat ce ofera concurenta.

Intre timp sa vedem ce spune comunicatul de presa trimis:

“Odata cu lansarea EPYC, AMD este capabil să ofere cele mai bune performanțe din industrie pentru medii enterprise, cloud și mașini inteligente.” “Procesoarele EPYC asigură performanțe fără compromisuri pentru sistemele single-socket și scalează performanțele pentru servere dual-socket la noi standarde, depășind concurența la toate nivelurile de preț. Suntem mândri ca putem readuce inovatiile noastre si competiția în segmentul datacenter împreună cu un suport solid al partenerii din ecosistem.” a declarat Lisa Su, presedinte si CEO, AMD.

Producatori precum HPE, Dell, Asus, Gigabyte, Inventec, Lenovo, Sugon, Supermicro, Tyan, și Wistron folosesc deja procesoare EPYC. Iar dezvoltatorii de sisteme de operare precum Microsoft, Red Hat si VMware au adus solutii de suport optimizat pentru EPYC. De asemenea, procesoarele EPYC se regasesc si in produsele celor de la Samsung, Mellanox, Xilinx.

Procesoarele au batut deja cateva recorduri. Un sistem server cu doua socluri bazat pe EPYC 7601 a inregistrat 2360 puncte in SPECint@_rate2006, mai mult decat oricare alt sistem. Iar in categoria mai mica cu un singur soclu, EPYC 7601 a inregistrat 1200 de puncte in acelasi test, mai mult decat oricare alt sistem mainstream x86 cu un singur soclu. Iar in SPECfp@_rate2006 a scos 943 puncte, mai mult decat orice alt sistem cu un singur soclu.

0012-1-1440x810
AMD EPYC 1
AMD EPYC 2
AMD EPYC 3
AMD EPYC 4
AMD EPYC 5
AMD EPYC 6
AMD EPYC 7
AMD EPYC 8
AMD EPYC 9

Tot din comunicatul de presa am extras si urmatoarea informatie:

Sistemel cu AMD EPYC scad costurile de operare si ofera o economie CapEx cu pana la 20% mai buna in comparatie cu sistemele bazate pe Intel Xeon E5 2660 v4. La fiecare nivel de pret,  procesoarele EPYC depasesc concurenta oferind cu 70% mai multa performanta in segmentul de pret 800$ si cu pana la 47% mai multa performanta in segmentul high end de 4000$ sau mai mult.

Model Core/Thread Frecventa Max Boost TDP
EPYC 7601 32/64 2.2 GHz 3.2 GHz 180W
EPYC 7551P 32/64 2.0 GHz 3.0 GHz 180W
EPYC 7501 32/64 2.0 GHz 3.0 GHz 155/170W
EPYC 7451 24/48 2.3 GHz 3.2 GHz 180W
EPYC 7401P 24/48 2.0 GHz 3.0 GHz 155/170W
EPYC 7351P 16/32 2.4 GHz 2.9 GHz 155/170W
EPYC 7301 16/32 2.2 GHz 2.7 GHz 155/170W
EPYC 7281 16/32 2.1 GHz 2.7 GHz 155/170W
EPYC 7251 8/16 2.1 GHz 2.9 GHz 120W

Pe scurt, procesoarele AMD EPYC pot functiona in configuratii de 1 socket sau 2.  Au 128 de benzi PCIe si 8 controllere de memorie DDR4. Ca si in cazul Ryzen, procesoarele EPYC folosesc Infinity Fabric pentru a conecta 2 sau 4 core-uri. De asemenea, IF-ul mai este folosit si pentru conectarea chip-ul de un modul multi chip si 2 procesoare intr-o configuratie. Adica cu doua socket-uri.

Conexiunile IF dintre chipuri au o viteza de 42GB/s in fiecare directie, iar memoria RAM suporta o frecventa de 2.668MHz pe doua canale, astfel incat sa nu existe bottlenecks.

Procesoarele mai dispun de doua moduri de functionare: Performance si Power. In modul Performance procesorul ajunge la frecventa maxima si va oferi constant putere. In modul Power, performanta este usor limitata. Procesorul isi stabileste un prag care sa fie in echilibru cu consumul, insa nu va atinge performanta maxima.

Un alt mod interesant de functionare consta in managementul energiei. Atunci cand procesorul are task-uri scurte urmate de reprize de pauza, dureaza destul de mult pana se echilibreaza consumul si pana revine inapoi la frecventa maxima. Astfel, frecventa este scazuta pentru a scurta timpii de procesare si pentru e economisii energie. Timpii in idle vor fi mai scurti, iar consumul mai mic.

La fel de interesanta este si functia de criptare si decriptare a informatiei. EPYC suporta “encrypted system memory”. Asta inseamna ca fiecare controller de memorie are un encryption engine care poate cripta si decripta in mod transparent informatia citita si scrisa de memoria RAM. Functioneaza in doua feluri : Global Mode si Software Controlled Mode.

Daca ar fi sa comparam EPYC cu procesoarele Intel Xeon din generatia Broadwell, putem observa cateva diferente. In primul rand un I/O mai mare la AMD si mai multe core-uri per socket. Sa vedem daca mai multe core-uri sunt mai bune, caci stim ca nu mereu este asa. Poate AMD a invatat ceva din trecut.

Nu este corect sa comparam aceste procesoare cu batranele Broadwell. Intel urmeaza sa lanseze o serie noua bazata pe arhitectura Skylake SP. Totusi, AMD a facut comparatia cu Broadwell deoarece este cea mai recenta solutie oferita de Intel in acest moment. Insa ei garanteaza ca nu avem nici un motiv de teama, EPYC fiind mai performant decat noua generatie care urmeaza sa apara de la Intel.

Skylake SP va avea 6 controllere de memorie, EPYC are 8.  AMD inca are mai multe core-uri per socket chiar si decat ce urmeaza Intel sa scoata. Insa nu trebuie sa uitam un lucru important. Intel o sa castige la performanta single core. Si s-ar putea ca latenta sa fie mai mica la platforma Intel.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Inserat ca text bogat.   Lipiți ca text simplu

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost restaurat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui. Also by continuing using this website you agree with the Terms of Use and Privacy Policy.